Με τον όρο βοηθητικές υπηρεσίες εννοούμε όλες εκείνες τις εγκαταστάσεις που είναι απολύτως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία των παραγωγικών γραμμών.

Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι οι παρακάτω:

  • Ατμός & Δίκτυα διανομής
  • Παραγωγή & διανομή ζεστού νερού
  • Παραγωγή, αποθήκευση πάγου και διανομή παγωμένου νερού
  • Παραγωγή πεπιεσμένου αέρα & δίκτυα
  • Αποθήκευση, (κατεργασία) & διανομή φυσικού νερού
  • Ηλεκτρικοί πίνακες & δίκτυα
  • Εξοπλισμός πυρανίχνευσης & πυροπροστασίας
  • Επεξεργασία αποβλήτων (Τυρογάλακτος, οικιακών λυμάτων κλπ)

ΑΤΜΟΣ & ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΤΜΟΥ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΟ

Μια πλήρης μονάδα παραγωγής κορεσμένου ατμού περιλαμβάνει:

  • Ατμολέβητα
  • Πετρελαιοκαυστήρα η καυστήρα αερίου
  • Τεχνητό ελκυσμό
  • Καπνοθάλαμο
  • Αντλίες τροφοδοσίας νερού
  • Διάταξη αυτοματισμού τροφοδοσίας νερού 
  • Αποσκληρυντή νερού
  • Δεξαμενή νερού ημερήσιας κατανάλωσης
  • Δεξαμενή παραλαβής των συμπυκνωμάτων
  • Σύστημα στρατσώνας
  • Όργανα 
  • Πίνακα ελέγχου       

Η ποιότητα του νερού τροφοδοσίας του λέβητα είναι σημαντική και ιδιαίτερα η αγωγιμότητα του. Πολλές φορές είναι απαραίτητη ειδική κατεργασία νερού, κατά περίπτωση, για την τροφοδοσία του ατμολέβητα. 

Απομάκρυνση του οξυγόνου μπορεί να γίνει μόνο με θερμική εξαέρωση.  Χημικά σάρωσης του οξυγόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο όταν η απαέρωση δεν είναι δυνατή.

Δίκτυο ατμού

Το δίκτυο ατμού χρειάζεται προσεκτική σχεδίαση και υλοποίηση, μονώσεις και επικάλυψη μονώσεων καθώς και προδιαγραφές των μειωτών πίεσης, των διαστολικών, των μετρητών ατμού και άλλων συσκευών.

Παραγωγή & διανομή ζεστού νερού

Στα εργοστάσια παραγωγής τυριού, όπου η ωρίμανση του τυριού απαιτεί 17-19oC θερμοκρασία ημέρα και νύχτα, μπορεί να ζητηθεί ζεστό νερό μερικές φορές. Όταν ο λέβητας ατμού είναι εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, πρέπει να εγκατασταθεί ένας λέβητας για παραγωγή ζεστού νερού.

Αν άλλες πηγές ενέργειας για τις παραπάνω ανάγκες είναι διαθέσιμες, τότε ο λέβητας ζεστού νερού δεν είναι απαραίτητος.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του εργοστασίου, απαιτείται ζεστό νερό για διάφορες χρήσεις το οποίο μπορεί να παραχθεί μέσω ενός εναλλάκτη θερμότητας ατμού-νερού.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΑΕΡΑ & ΔΙΚΤΥΑ

Στις γαλακτοβιομηχανίες συνήθως απαιτείται πεπιεσμένος αέρας για διάφορες ανάγκες.

Για πολύ μικρές μονάδες ένας συμπιεστής εμβόλων είναι επαρκής, για τις μεσαίες και μεγαλύτερες μονάδες ένας κοχλιοφόρος συμπιεστής αέρα είναι απαραίτητος.

Και στις δύο περιπτώσεις η ποιότητα του αέρα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη. Γι’ αυτό γίνεται εγκατάσταση ενός προ-φίλτρου, ενός τελικού φίλτρου, δεξαμενή πεπιεσμένου αέρα και ξηραντής αέρα.

Το δίκτυο πεπιεσμένου αέρα χρειάζεται προσεκτική σχεδίαση και υλοποίηση για την προστασία των βαλβίδων αέρα και των οργάνων από τον υγρό αέρα.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ, (ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ) & ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ

Το φυσικό νερό είναι απολύτως απαραίτητο στις βιομηχανίες γάλακτος κυρίως για τον καθαρισμό, αλλά και για πολλές άλλες χρήσεις.

Εάν η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι πολύ περιορισμένη τότε δεν θα πρέπει να κατασκευαστεί εκεί μια μονάδα επεξεργασίας γάλακτος.

Το νερό που χρειάζεται μια βιομηχανία μπορεί να το προμηθεύεται είτε από την κοινότητα είτε από γεωτρήσεις.

Σε όλες τις περιπτώσεις η αποθήκευση νερού απαιτεί μία μεγάλη δεξαμενή με αυτόματη ένδειξη της στάθμης του νερού καθώς και με σύστημα συναγερμού όταν τα επίπεδα νερού είναι χαμηλά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του λέβητα ατμού.

Από αυτή την δεξαμενή το νερό αντλείται στα σημεία κατανάλωσης από ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα, το οποίο ρυθμίζει την πίεση και την ροή που ζητείται.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ & ΔΙΚΤΥΑ

Ηλεκτρικός υποσταθμός

Μετά την επιλογή του εξοπλισμού παραγωγής καθώς και του βοηθητικού εξοπλισμού πρέπει να υπολογιστεί η συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε KW. Η ισχύς αυτή θα αυξηθεί με ένα συντελεστή ασφαλείας και στην συνέχεια θα μειωθεί με τον συντελεστή ετεροχρονισμού, γιατί το σύνολο του εξοπλισμού του εργοστασίου δεν θα λειτουργεί την ίδια στιγμή.  Η τελική αυτή ισχύς παρέχει τη συνολική ισχύ σε KW των μετασχηματιστών που πρέπει να εγκατασταθούν. Για λόγους ασφαλείας, κατά κανόνα επιλέγονται δύο μετασχηματιστές με μισή δυναμικότητα ο κάθε ένας από τη συνολική.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΓΕΝΗΤΡΙΑ (ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος)

Σε μια γαλακτοβιομηχανία συνήθως είναι απαραίτητο να εγκατασταθεί μια ηλεκτρική γεννήτρια. Η ικανότητα της πρέπει να καλύπτει μέρος του κύριου εξοπλισμού επεξεργασίας και τα ψυγεία. Παρέχονται επίσης γεννήτριες με αθόρυβη λειτουργία και αυτόματη εκκίνηση.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

Εάν η εγκατάσταση του εργοστασίου έχει ηλεκτρικό υποσταθμό τότε ένας πίνακας ελέγχου μέσης τάσης και χαμηλής τάσης είναι υποχρεωτικοί.

Εάν το εργοστάσιο τροφοδοτείται απ ‘ευθείας με ρεύμα χαμηλής τάσης τότε απαιτείται μόνο ένας γενικός πίνακας ελέγχου χαμηλής τάσης. Οι λοιποί πίνακες κίνησης και αυτοματισμού θα κατασκευαστούν σύμφωνα μα τις σχετικές μελέτες

 

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Η επεξεργασία των λυμάτων των γαλακτοκομικών μονάδων για φρέσκα προϊόντα όπως το παστεριωμένο γάλα ή το γιαούρτι δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς υπάρχουν μόνο νερά πλύσης που αναμειγνύονται με κάποια οικιακά απόβλητα.

Αυτό χρειάζεται απλά κανονική επεξεργασία αστικών λυμάτων, και αυτό το πρόβλημα έχει λυθεί εδώ και πολλά χρόνια με παροχή στην αποχέτευση (αν υπάρχει), βόθρο, η βιολογικό καθαρισμό αστικών λυμάτων. 

Εάν όμως η γαλακτοκομική μονάδα περιλαμβάνει και την παραγωγή τυριού, τότε το απόβλητο (τυρόγαλο) από την παραγωγή του τυριού αφού μας δώσει ένα άλλο είδος τυριού τυρογάλακτος, τελικά το υγρό που περισσεύει πρέπει να επεξεργαστεί.

Αυτό το “δεύτερο τυρόγαλο η απόγαλο” είναι πολύ ρυπαντικό και απαιτεί ειδικές επεξεργασίες σύμφωνα με τις τοπικές διατάξεις για την σύνθεση των λυμάτων.

Υπάρχουν διάφορες λύσεις. Εδώ θα αναφέρουμε δύο από αυτές:

  • Χρήση του ‘δεύτερου τυρογάλακτος’ στη σίτιση ζώων.
  • Κατεργασία του ‘δεύτερου τυρογάλακτος’ σε ειδικούς αντιδραστήρες για        παραγωγή βιοαερίου και τελικώς ηλεκτρικού ρεύματος.