ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η αναγκαιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας κατά την λειτουργία της βιομηχανίας είναι πλέον σε όλους προφανής.  Εξάλλου είναι κεφαλαιώδους σημασίας το κόστος της ενέργειας ιδιαίτερα στην εποχή μας που παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.

Στη βιομηχανία γάλακτος μπορούν να γίνουν σοβαρές οικονομίες στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας. 

Στην παραγωγή και διανομή ατμού με μικρή σχετικά επένδυση είναι δυνατών να προκύψει σοβαρή μείωση του κόστους καυσίμου. Υπάρχουν 15 σημεία στα οποία μπορούμε να επέμβουμε για να πετύχουμε την εξοικονόμηση αυτή.

Στις ψυκτικές εγκαταστάσεις καθώς και στο κλιματισμό και στους χώρους ωρίμανσης μπορούμε να πετύχουμε μεγάλη μείωση κόστους. 

Όσο ζεστό νερό χρειάζεται η βιομηχανία για τα διάφορα πλυσίματα και άλλες χρήσεις, μπορούμε να το πετύχουμε αντλώντας θερμότητα κυρίως από τις ψυκτικές εγκαταστάσεις.

Μια σοβαρή μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να γίνει με μελέτη της ισχύος των ηλεκτροκινητήρων, του τρόπου εκκινήσεως αυτών και της διορθώσεως του συνημίτονου Φ με την προσθήκη πυκνωτών.

Εάν ο φωτισμός γίνεται με λαμπτήρες LED γίνεται επίσης σημαντική οικονομία.

Εκτός αυτού όμως, τις μεγάλες δαπάνες που έχουμε μηνιαίως από το ηλεκτρικό ρεύμα μπορούμε να τις μειώσουμε ή και να τις μηδενίσουμε με τη χρήση φωτοβολταϊκών τα οποία επιδοτούνται.

Εάν η βιομηχανία παράγει τυριά και συνεπώς έχει προς διάθεση τυρόγαλα, ακόμα και για μικρές ποσότητες, υπάρχει η δυνατότητα – με επιδοτούμενη επένδυση –  να παράγει βιοαέριο / biogas και συνεπώς ηλεκτρικό ρεύμα.

Πολλές από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε μας ζητούν το τελευταίο διάστημα λύσεις ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος αλλά και γενικότερα το λειτουργικό κόστος. Για το λόγο αυτό, η εταιρεία μας δημιούργησε ειδικό τμήμα το οποίο μπορεί να σας προτείνει λύσεις, των οποίων το κόστος καλύπτεται από την οικονομία που θα γίνει ακόμα και το πρώτο έτος της εφαρμογής των βελτιώσεων που θα γίνουν.

Οι έμπειροι μηχανικοί μας μπορούν να υποδείξουν και μερικές μικρές τροποποιήσεις στον τρόπο παραγωγής οι οποίες θα μπορούν να κάνουν την εργασία πιο ξεκούραστη και πιο αποδοτική. 

Όπως είναι αυτονόητο για την εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στη βιομηχανία γάλακτος πρέπει να προηγηθεί μία εμπεριστατωμένη μελέτη που θα λάβει υπόψη της τα δεδομένα της συγκεκριμένης επιχείρησης. 

Για τη μελέτη αυτή πρέπει να γίνει μια επίσκεψη για να επιβεβαιωθούν όλα τα δεδομένα ώστε οι προτάσεις μας να είναι απολύτως συγκεκριμένες. 

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

Παγκοσμίως όλο και περισσότερα κράτη, ιδιώτες και επιχειρήσεις επενδύουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς η καθαρή ενέργεια είναι η βιώσιμη λύση για το μέλλον της οικονομίας αλλά και του πλανήτη. Τα Φωτοβολταϊκά αποτελούν τεχνολογία του αύριο με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία.

Η εταιρεία μας διαθέτει πολυετή πείρα στην Μελέτη, Κατασκευή και Λειτουργία Φωτοβολταϊκών συστημάτων και έχει την τεχνογνωσία και την τεχνολογική εξειδίκευση ώστε να μπορεί να αναλάβει το σύνολο ενός έργου.

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ

Γενικότερα ως βιομάζα (υπόστρωμα) σε μία εγκατάσταση παραγωγής βιοαερίου μπορούν να αξιοποιηθούν τα ακόλουθα:

  • Απόβλητα κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όπως μονάδες αγελάδων, μοσχαριών, χοίρων, κοτόπουλων κλπ
  • Ενεργειακά φυτά: π.χ. καλαμπόκι, κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη βρώμη κλπ
  • Απόβλητα αγροτοβιομηχανικών μονάδων όπως αποστακτήρια, βιοαιθανόλης, ζυθοποιία, εργοστάσια ζαχάρεως, επεξεργασίας κρέατος, κτηνιατρικές και υγειονομικές μονάδες, μονάδες αμύλου, μελάσας και μαγιάς/ζύμης, γαλακτοκομεία/τυροκομεία, εγκαταστάσεις αρτοσκευασμάτων, επεξεργασίας φρούτων, παραγωγής κομπόστας, οινοποιεία και επεξεργασίας ιχθύων κ.ά.

Ο σχεδιασμός μίας εγκατάστασης παραγωγής βιοαερίου εξαρτάται, μεταξύ άλλων, και από τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της χρησιμοποιούμενης βιομάζας. Επομένως, η ανάλυση δειγμάτων και ο ποσοτικός προσδιορισμός των ειδών βιομάζας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους σχεδιασμού για την επιτυχημένη λειτουργία μίας εγκατάστασης.
Στην περίπτωση της βιομηχανίας γάλακτος πρέπει να ελεγχτεί το παραγόμενο τυρόγαλα ποιοτικά ώστε να μπορούμε να προσδιορίσουμε την αναμενόμενη απόδοση.
Γενικότερα, ως μέσος όρος απόδοσης του τυρογάλακτος σε βιοαέριο είναι 50 m3/ton.