Η LACTESCO σας προσφέρει όλες τις υπηρεσίες προγραμματισμού και κατασκευής προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις σας. Με προσωπική διαχείριση του έργου σας θα σας συνοδεύσουμε κατά την υλοποίηση από το Α έως το Ω και θα ξεπεράσουμε μαζί όλα τα εμπόδια.

Τα πλεονεκτήματα ενός πλήρως ανεπτυγμένου σχεδιασμού είναι προφανή:

Μπορείτε να βελτιστοποιήσετε το κόστος της επένδυσης, το λειτουργικό κόστος, την υγεία των ζώων σας, να ελαφρύνετε την καθημερινή σας εργασία και να αυξήσετε την κερδοφορία σας.

Η έναρξη μιας φάρμας γαλακτοπαραγωγής έχει πολλά στοιχεία, μεταξύ των οποίων:

  • Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Σχεδίου.
  • Επιλογή παραγωγικών γαλακτοκομικών ζώων 
  • Εξασφάλιση σωστών στάβλων για τα ζώα. 
  • Δημιουργία ενός σχεδίου διατροφής.
  • Εξοπλισμός Σίτισης και Αρμέγματος
  • Μελέτη & Κατασκευή στάβλων
  • Να υπάρχει ελευθερία κινήσεων των ζώων και σε περίπτωση περιορισμού τους, να υπάρχει επαρκής χώρος για τις φυσιολογικές ανάγκες τους και τις ανάγκες συμπεριφοράς τους
  • Τα υλικά και ο εξοπλισμός με τα οποία έρχονται σε επαφή τα ζώα θα πρέπει να μην είναι επιβλαβή για αυτά
  • Να εξασφαλίζεται κατάλληλη θερμοκρασία, υγρασία και φωτισμός
  • Καθαρός χώρος για  την περίοδο του απογαλακτισμού. 
  • Μήκος μετώπου ταΐστρας ανά αγελάδα. 
  • Πλάτος χώρου τροφοδοσίας των αγελάδων. 
  • Νότια πλευρά του κτιρίου, ανοικτή ή ημιανοικτή και επαρκή ανοίγματα στις λοιπές πλευρές ώστε να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος φωτισμός και αερισμός.
  • Ανοίγματα αερισμού κατά μήκος της στέγης .
  • Χώρος τροφοδοσίας των αγελάδων και διάδρομος τροφοδοσίας κατάλληλα διαστρωμένος (π.χ. οπλισμένο τσιμέντο)
  • Σύστημα περιορισμού των ζώων κατά την τροφοδοσία.
  • Για τη διευκόλυνση του θηλασμού, τα μοσχάρια να διατηρούνται σε ιδιαίτερο χώρο, μέσα στον χώρο ανάπαυσης των αγελάδων, από τον οποίο θα μπορούν να εξέρχονται κατά βούληση.

ΜΕΛΕΤΗ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΜΕΚΤΗΡΙΩΝ

Ο ρόλος κάθε αρμεκτικής μηχανής είναι η λήψη του γάλακτος από το μαστό των ζώων χωρίς, ωστόσο, να βλάπτει την υγεία τους και να αλλοιώνει τη σύνθεση και τις οργανοληπτικές ιδιότητες του προϊόντος. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα συστήματα άρμεξης προσομοιάζουν το φυσικό θηλασμό των αμνοεριφίων και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να θεωρούνται πιο φυσιολογική διαδικασία συγκριτικά με την άρμεξη με τα χέρια. Οι αρμεκτικές μηχανές μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο θηλάζει το αμνοερίφιο ή το μοσχάρι. Χρειάζεται προσοχή στην επιλογή, την εγκατάσταση, τη χρήση, τον καθαρισμό τους μετά τη χρήση και, φυσικά, τη συντήρηση στη διάρκεια του χρόνου.

ΤΥΠΟΙ ΑΡΜΕΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ

  • Παράλληλο
  • Πλευρικό
  • Ψαροκόκκαλο
  • Ρομποτικό

ΜΕΛΕΤΗ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΙΤΙΣΗΣ

Η σίτιση των ζώων θα πρέπει να γίνεται σε άνετο περιβάλλον και η ποσότητα της τροφής να κατανέμεται ομαλά και ομοιόμορφα.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Τα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης κοπαδιού παρέχουν τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να παρακολουθούν την παραγωγή γάλακτος σε ατομικό επίπεδο των ζώων, το επίπεδο της ομάδας και το επίπεδο του κοπαδιού. Τα συστήματα αυτά περιλαμβάνουν:
● Αυτόματη συλλογή στοιχείων, γαλακτοπαραγωγής, αγωγιμότητα γάλακτος, αναγνώριση ζώου.
● Ηλεκτρονική βάση δεδομένων για όλα τα ζώα στο κοπάδι
● Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης το οποίο αναλύει την παραγωγή του κάθε ζώου την γονιμότητα του την υγεία του και τις γενεαλογικές πληροφορίες.
● Ειδοποίηση προβλημάτων υγείας σε πραγματικό χρόνο (ON-LINE).
● Γρήγορη τοποθέτηση, εύκολη συντήρηση, φιλικό προς τον χρήστη.
● Μέτρηση της αγωγιμότητας του γάλακτος σε κάθε ζώο για αξιόπιστη προειδοποίηση υποκλινικής μαστίτιδας.

Οφέλη από το σύστημα:

● Αύξηση παραγωγικότητας,
● Μείωση των εξόδων διατροφής,
● Μείωση των εργατικών εξόδων,
● Δυνατότητα επιλογής ζώων και βελτίωση της απόδοσης του κοπαδιού.
● Αναβαθμίζει την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης,
● Δίνει την δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο
● Διευκολύνει την ομαδοποίηση των ζώων για καλύτερο τάισμα.
● Βοηθάει στον έλεγχο της γονιμότητας των ζώων.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Η παραγωγή και η επεξεργασία γάλακτος απαιτούν σωστό χειρισμό για να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να αγοράσετε είναι μια δεξαμενή ψύξης γάλακτος-παγολεκάνη. Το γάλα αποτελεί ένα πλούσιο θρεπτικό υπόστρωμα για πολλούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν την αλλοίωση του. Για να διασφαλιστεί η ποιότητα του γάλακτος και να αποφευχθεί η ανάπτυξη των τα βακτηρίων η ταχεία ψύξη του γάλακτος είναι απαραίτητη μετά το άρμεγμα.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΣ

Ο στόχος της διαχείρισης των ζωικών αποβλήτων είναι να γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση των θρεπτικών συστατικών της κοπριάς, και ταυτόχρονα να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον.
Όταν γίνεται σωστή διαχείριση, η κοπριά μπορεί να είναι ένας πολύτιμος πόρος σε μια φάρμα. Μπορεί να είναι μια πηγή θρεπτικών συστατικών για τη φυτική παραγωγή και να βελτιώσει την ποιότητα του εδάφους.
Ωστόσο, αν δεν υπάρχει επαρκής έκταση για να χρησιμοποιηθεί η ποσότητα κοπριάς που παράγεται ή αν υπάρχει λάθος διαχείριση της κοπριάς, τότε κινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζοντας και γενικότερα το περιβάλλον. Η κατάλληλη λύση διαχείρισης των αποβλήτων σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από τον όγκο και τις ιδιαιτερότητες της κοπριάς.
Μικρότερες ποσότητες κοπριάς μπορούν να μετατραπούν σε λίπασμα ενώ μεγαλύτερες ποσότητες μπορούν να παράγουν βιοαέριο.
Ένα ορθό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων εξαρτάται από τη συλλογή, τη μετακίνηση, τη συγκέντρωση, την επεξεργασία και την επαναχρησιμοποίησή τους. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν, και βάσει αυτών επιλέγεται το κατάλληλο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων. Αυτοί οι παράγοντες είναι οι παρακάτω:

⮚ τα είδη των εκτρεφόμενων ζώων
⮚ η ηλικία και το βάρος τους
⮚ η τροφή και ο τρόπος στέγασης τους
⮚ οι απαιτήσεις εργασίας
⮚ η διαθεσιμότητα γης διπλά στην μονάδα

Σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει ένα σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων, αλλά πολλά διαφορετικά, απλά ή σύνθετα. Ένα πλήρες σύστημα διαχείρισης θα πρέπει να ακολουθείται από συγκεκριμένους στόχους. Τέτοιοι στόχοι είναι, η καλή διατήρηση της υγείας των ζώων καθώς και η καλή υγιεινή της εγκατάστασης, η όσο το ελάχιστη ρύπανση της ατμόσφαιρας και των υδάτων επιφανειακών και υπογείων, η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ώστε να υπάρχει σωστή διαβίωση του κτηνοτρόφου αλλά και των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής, η μείωση της δυσοσμίας και των αιωρούμενων σωματιδίων, η απεντόμωση και απομάκρυνση παράσιτων. Τα απόβλητα επεξεργάζονται προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν το βάρος τους, ο όγκος τους, η δυσοσμία που εκπέμπουν, καθώς επίσης και να απομακρυνθούν παθογόνα μικρόβια και παράσιτα.

Οι μέθοδοι που μπορούν να επεξεργαστούν τα απόβλητα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

⮚ Την φυσική, η οποία έχει σκοπό να διαφοροποιήσει τα χαρακτηριστικά της κοπριάς με απλές διαδικασίες όπως η ομογενοποίηση, ο διαχωρισμός και η
ξήρανση.
⮚ Την χημική, η οποία πραγματοποιείται με την προσθήκη χημικών ουσιών.
⮚ Την βιολογική, η οποία πραγματοποιείται δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες και με προσθήκη μικροοργανισμών αλλάζουν οι ιδιότητες των αποβλήτων (αναερόβια ή αερόβια επεξεργασία)

Η παραγωγή ενέργειας από τα κτηνοτροφικά απόβλητα αποτελεί σύγχρονο στόχο κυρίως για τους ίδιους τους παραγωγούς. Μπορεί να τους αποφέρει μεγάλα κέρδη καθώς και ενεργειακή αυτάρκεια.